Bra hårvård efter både träning och match

Många tränar regelbundet, spelar matcher och är aktiva. Vi svettas och efter varje pass hoppar vi in i duschen. Dessutom duschar och badar vi dagligen på morgonen eller kvällen. Resultatet blir att håret får utstå mycket slitage och påfrestningar.

Hårvårdens historia

Det var först i början på 1900-talet som dagens schampo först ser ljuset. I början torrtvättade vi ofta håret, genom att massera benmjöl i hårbotten. Under 1800-talet var det vanligt med ammoniak och vatten, vilket antagligen varken var speciellt nyttigt eller trevligt. Balsam uppfanns däremot på 1950-talet, främst för att rädda filmstjärnor i Hollywood, vars hår utsattes för mycket solljus och starka strålkastare.

Hur du sköter ditt hår

Den bästa skötseln av ditt hår är genom regelbunden tvättning, konditionering och massage av hårbotten. För att skydda föroreningar kan du också använda dig av ett serum. Det finns många hårvårdsprodukter att välja mellan. Några tips när du väljer:

  • använd alltid produkter som är anpassade efter din hårtyp
  • din hårbotten avgör, inte hårtopparna
  • när hårbotten är ren och inte uttorkad, då har du hittat rätt produkt

Bra produkter för hårvård hittar du enkelt online, men fundera över vilken hårtyp du har och vilka dina behov är, innan du gör ditt köp.